Česky English Slovensky

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Nanoprodukty > Speciální čističe a ochrany FV a solárních panelů a skleněných povrchů

Speciální čističe a ochrany FV a solárních panelů a skleněných povrchů

Řešíte, jak vyčistit a poté ochránit solární, fotovoltaické panely či skleněné fasády před vodou, mastnotou, prachem a dalším znečištěním? Nebo marně hledáte ekologické, bezpečné a zároveň kvalitní čistící produkty na skleněné plochy s protizamlžujícím efektem a retrakcí vody či ochranu skla, keramiky, porcelánu nebo mramoru proti vodě, mastnotě, znečištění, usazování minerálních a vápenatých povlaků a vodní rzi? Na vše máme pro Vás řešení. Hned pod rozdělením produktů jsme pro Vás připravili výčet nejprodávanějších produktů, abyste se snáze zorientovali.

 


 

Proč je důležité čistit a ochránit FV a solární panely?

Vyšší ceny energií zapříčinily obrovský zájem o fotovoltaické a solární panely. Není divu, tento krok podporuje energetickou soběstačnost a nezávislost. Někteří výrobci panelů v přiložených informacích uvádějí, že panely jsou bezúdržbové a nevyžadují žádnou další speciální návaznou péči. To ale není tak úplně pravda. Na základě námi objednaného měření nezávislé firmy bylo zjištěno, že neošetřený panel má nižší výkon o 17 %, (více o tomto měření se můžete dočíst zde). Jde tak o 17 % ,,navíc", které můžete využít pro svou spotřebu. Pro správný výkon panelů je tedy důležité, aby jejich funkční plocha byla čistá, jelikož znečištění snižuje výkon a tím i výnos z investice již v prvním roce užívání. Aby tak došlo k co nejrychlejšímu navrácení finanční investice vložené do solárních či fotovoltaických panelů, je nutné o panely pečovat. Je to stejné, jako by vám někdo tvrdil, že u nových oken není zapotřebí žádná další údržba, že je nemusíte dalších pár let mýt. Pouze dešťová voda nevyčistí jak vaše okna, tak ani solární panely. Za poslední dva roky přizpůsobilo mnoho výrobců solárních modulů své záruční podmínky. Jako příklad můžeme uvést následující citaci: „Pokud dojde k poškození fotovoltaických modulů v důsledku neodborné manipulace nebo neodstraněného znečištění, dojde ke ztrátě nároku na záruku.“ (Zdroj: Sonnenenergie, 3/2015).

Na panelech se usazují různé nečistoty, především prach, exhalace ze zplodin, mastný dopravní film, pyl, znečištění od hmyzu, ptačí trus a další.

Přímo na solární a fotovoltaické panely jsme vyvinuli produkty jak pro čištění, tak hlavně na jejich ochranu. Čistič  IMPASOLAR VCO poskytuje zároveň ochrannou vrstvu nanovosku proti znečištění. Dochází tak ke zvýšení kluznosti a k zabránění přilnutí nečistot, čímž se výrobní výkon panelů zvyšuje. Tento produkt je také ideální na přípravu povrchu před aplikací ochran IMPASOLAR ROV a VOV. Pro ruční aplikace doporučujeme čistič a odmašťovač IMPASOLAR OSC, který je vhodný před aplikací keramické ochrany IMPASOLAR NCR. Tento čistič snadno odstraní i těžce odstranitelné nečistoty, např. zbytky lepidel z lepících pásek a krycích fólií.

Ochrany poté povrchy ochrání proti vodě, olejům, polétavému prachu a písku, pylu, znečištění z ovzduší, mastnému dopravnímu filmu, znečištění od ptáků a hmyzu a usazování minerálních povlaků. Díky neviditelné nano vrstvě se veškeré nečistoty za deště nabalí na kuličky vody a stečou pryč. Ochrany tedy zvýší výkon panelů a zároveň prodlouží jejich životnost. Nanopolymerová hydrofobní ochrana IMPASOLAR ROV je určena pro ruční aplikace, IMPASOLAR VOV pro vysokotlaké a středotlaké aplikace. Oba produkty zaručují ochranu až na 6 měsíců, dle povětrnostních podmínek. Perzistentní keramická hydrofobní a oleofobní ochrana IMPASOLAR NCR vyhladí mikropóry na povrchu a vytvoří separační vrstvu, čímž snižuje namrzání sněhu a ledu. Sníh se na povrchu neudrží, rychleji odtává a výrobní výkon panelů se zvyšuje. Zároveň umožňuje průchod 100% světla. Keramický povrch o tvrdosti 9H nejenže chrání před veškerým znečištěním, ale je odolný i vůči abrazi, čímž výrazně prodlužuje životnost panelů. Jedno ošetření poskytne ochranu až na 5 let! 

Jak na údržbu skleněných povrchů?

V moderních domácnostech se poslední dobou sklo velmi rozmohlo. Najdete ho všude a je potřeba se o něj starat, aby bylo pořád krásně lesklé. S našimi kvalitními produkty není jeho údržba náročná a navíc používáním našich produktů chráníte životní prostředí, jelikož jsou bezpečné, neobsahují žádné karcinogenní ani toxické látky. Díky jejich vlastnosti snadného čištění již nebudete potřebovat žádnou agresivní chemii a životnost ošetřených povrchů se výrazně prodlouží.

Pokud bojujete neustále se zamlžováním zrcadel v koupelně, můžeme Vám doporučit náš přípravek Impaguard 551, ochranný čistič skel s protizamlžujícím efektem. Kromě toho, že chrání před zamlžováním, zabraňuje také znečištění a usazování vápenatých a minerálních povlaků. Následné čištění Vám zabere mnohem méně času a půjde to velmi snadno. Kromě zrcadel můžete takto ochránit např. čidla, snímací zařízení, foto a video průzory, displeje, mobilní telefony, monitory, brýle, atd.

Silnější variantou je produkt Impaguard 538, který si skvěle poradí i s pořádně usazenou špínou a mastnotou a to bez použití vody. Doporučujeme ho na skleněné, sklokeramické povrchy, zrcadla, čidla, displeje, mobilní telefony, atd.

Pyšníte se svojí koupelnou, ale celkový dojem kazí zaschlé kapky tvrdé vody na dveřích sprchového koutu? Boj s nimi není jednoduchý, neustálé mytí a leštění… Vodní kámen dokáže vytvořit nehezké mapy, které se objevují i po setření a přeleštění. Na odstranění vodního kamene máme řešení v podobě produktu Impaguard 310 nebo Impaguard 380 /silnější varianta/. Ochránit skleněný či plastový povrch dokáží naše produkty Impaguard 555, voděodolná nano ochrana skla nebo Impaguard 556, perzistentní keramická hydrofobní a oleofobní nano ochrana skla s tvrdostí 9H a životností až 5 let. Na skle vytvoří vrstvu z nanočástic, která jednak zabrání usazení vodního kamene /nevzhledných zaschlých kapek/, vodní rzi, ale bude kromě vodních kapek odpuzovat i mastnotu z kondicionérů a šamponů a vytvářet antibakteriální prostředí, jelikož se bakterie na takto ošetřeném povrchu nebudou mít kde uchytit. Voda bude jednoduše stékat pryč i s nečistotami. Pokud Váš sprchový kout takto neošetříte, nezbyde Vám nic jiného, než po každém sprchování stírat a stírat.. Těmito produkty můžete ochránit také zrcadla, další skleněné plochy, umyvadla, obklady a dlažby.

Podrobnější informace ke zmíněným produktům a produktům dalším najdete v rozdělovníku výše.